Θα σας περιγράψω μια αληθινή ιστορία για το πώς εφευρέθηκε το μπάσκετ. Το 1891 είναι η ημερομηνία γέννησης του. Εφευρέτης του ένας καθηγητής γυμναστικής, ο James Naismith.
Την εποχή εκείνη σε ένα σχολείο της Αμερικής τα παιδιά έπαιζαν στο μάθημα της γυμναστικής διάφορα αθλήματα που παιζόντουσαν σε εξωτερικό χώρο. Όμως κάποιες μέρες έβρεχε πολύ και έτσι ο Naismith έβαζε τα παιδιά μέσα στην αίθουσα γυμναστικής να κάνουν ασκήσεις τις οποίες βαριόντουσαν. Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να εκνευρίζονται με τις ασκήσεις και ο Naismith να ψάχνει ένα άθλημα που να παίζεται σε εσωτερικό χώρο για να τα απασχολήσει.

Ο καθηγητής σκεπτόταν, έγραφε και άμα δεν του άρεσε η ιδέα τσαλάκωνε τα  χαρτιά που έγραφε και τα πέταγε σαν μπαλάκια  στον κάδο των σκουπιδιών. Ξαφνικά… του ήρθε μια ιδέα από το πέταγμα των χαρτιών. Γιατί να μην το μετέτρεπε σε άθλημα; Το μόνο που του χρειαζόταν ήταν μια μπάλα και δύο καλάθια. Για μπάλα χρησιμοποίησε μια μπάλα αμερικανικού ποδοσφαίρου, αυτές που μοιάζουν με πεπόνι. Για καλάθια ζήτησε από τον επιστάτη του σχολείου να του δώσει δύο κουτιά. Ο επιστάτης του έδωσε δύο μεγάλα καλάθια από ροδάκινα. Στην αρχή τα έβαλε στο πάτωμα. Όμως έτσι δεν θα μπορούσε να μπει εύκολα καλάθι γιατί οι αμυντικοί στέκονταν μπροστά  από τα καλάθια και εμπόδιζαν την πορεία της μπάλας. Γι’ αυτό  κρέμασε τα καλάθια ψηλά στον τοίχο. Το άθλημα είχε σχεδόν  πάρει την σημερινή του μορφή.

Μετά από λίγες μέρες έγινε ο πρώτος αγώνας μπάσκετ στην ιστορία. Σε αυτόν συμμετείχαν οι 18 μαθητές του καθηγητή οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 9 ατόμων. Στον πρώτο αγώνα μπήκε μόνο ένα καλάθι. Παρ’ όλα αυτά οι μαθητές είχαν ήδη πωρωθεί με το άθλημα.
 Το μόνο που έμενε ήταν να του δώσουν ένα όνομα. Ένας μαθητής του Naismith σκέφτηκε να δώσουν στο άθλημα το όνομα του εφευρέτη του, δηλαδή , Naismith Ball. Όμως του καθηγητή δεν του άρεσε η ιδέα. Ο ίδιος μαθητής σκέφτηκε τελικά το όνομα Basket ballTο μπάσκετ είχε μόλις γεννηθεί.

 


                                                                             Αλέξανδρος Τσιριγώτης. Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου