Ο πατριωτισμός έχει ως βασική αρχή  ότι πατρίδα σημαίνει  ελευθερία ενός λαού, ο οποίος θέλει να ζει ελεύθερος ανάμεσα σε άλλους ελεύθερους λαούς.
Πατριωτισμός σημαίνει οχι μόνο να αγαπάς και να σέβεσαι τη  δική σου πατρίδα αλλά και τις πατρίδες των άλλων , των διαφορετικών.   

       Ενας πατριώτης δεν γίνεται ,εξ΄ορισμού, να είναι επιθετικός και επεκτατικός εναντίον ενός διαφορετικού λαού αφού σέβεται τις ιδιαιτερότητες του και αισθάνεται  ισότητά  με αυτόν..
       Με αυτή την έννοια ο πατριωτισμός αποκτά οικουμενικότητα και  προάγει την ειρηνική συνύρπαξη μεταξύ των λαών.Και φυσικά είναι εναντίον σε οπoιαδήποτε προσπάθεια ομογενοποίησης  των λαών αφού σέβεται  το δικαίωμα στη διαφορετικότητα .
     Από την άλλη μεριά ο εθνικισμός, ο οποίος αναγορεύει σε πρωταρχική αξία όχι την ελευθερία αλλά την εθνική, θρησκευτική ή πολιτισμική ομοιογένεια ενός λαού ή το μεγαλείο, την υπεροχή και την επικράτηση του δικού μας έθνους στην αναμέτρηση με τα άλλα έθνη.
       Για τους  εθνικιστές  η αγάπη για την πατρίδα σημαίνει  το θαυμασμό  για την εθνική υπεροχή και «καθαρότητα».Δεν δέχονται την ισότητα μεταξύ των λαών. Δεν δέχονται τη διαφορετικότητα και γιαυτό και εχθρεύονται  οποιονδήποτε  μπορεί να ΄΄μολύνει τη ράτσα τους με επιμειξία.΄΄
       Φυσικά με αυτόν τον τρόπο νιώθωντας ανώτεροι ως φυλή  προκαλούν διαφυλετικές αντιπαλότητες και διαμάχες. Μην ξεχνάμε τη μας έχει διδάξει η ιστορία.Πόσοι πόλεμοι έγιναν στο όνομα της καθαρότητας και του μεγαλείου της φυλής ;
Αναποφευκτα ο εθνικισμός οδηγεί σε κάποιου είδους πόλεμο.
       Ας το καταλάβουμε καλά αυτό και κυρίως τα νέα παιδιά που έχουν ταυτίσει τις δυο έννοιες  πατριωτισμός και  εθνικισμός..
Οχι δεν είναι καθόλου ίδιες οι δυο έννοιες .
       Αν ο  πατριωτισμός έχει ως κίνητρο τη συνέχεια ημών και αλλήλων,ο  εθνικισμός  έχει ως κίνητρο την επιβολή  ημών εναντίον αλλήλων.

                                                 Δ.Τσιριγώτης .Φυσικός

                   Δημοσίευση στο 
www.alfavita.gr και στο www.ipaideia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου