Νεύτωνας: «Έλληνες, μη βάλετε τελεία στην ιστορία σας» ,του Δ.Τσιριγώτη

Γεια σας υπερήφανοι Έλληνες. Είμαι ο Ισαάκ Νεύτωνας .Αποφάσισα να σας στείλω ένα γράμμα για να σας εξηγήσω τη κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα , βάσει των δικών μου νόμων της φυσικής .Ελπίζω έτσι να σας βοηθήσω . Ακούστε λοιπόν καλά για να ησυχάσω και εγώ γιατί αγωνιώ για σας .Θα προσπαθήσω να σας αναλύσω τα πράγματα. Δεν είναι εύκολο .Εγώ όπως ξέρετε είμαι ντετερμινιστής (αιτιοκράτης) . Κάθε γεγονός για μένα έχει την αιτία του και την πρόβλεψή του .Με εσάς ,όμως, τους Έλληνες τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση οι αντίπαλοί μου :οι υποστηρικτές της θεωρίας του χάους που υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να προβλεφτεί ακριβώς. Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ και δεν θα σας κουράσω με ορολογίες και μαθηματικά. Εξάλλου ξέρω ότι πολλοί από εσάς είστε ,πώς να το πω …..φιλόλογοι (σας πειράζω).

Ο 1ος μου νόμος λοιπόν λέγεται ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ : Κάθε σώμα έχει τη τάση να αντιστέκεται στην αλλαγή της κίνησής του.

 Σήμερα στην Ελλάδα θα τον ονόμαζα νόμο της συνήθειας ,νόμο του βολέματος, νόμο της ατολμίας και ,γιατί όχι ,νόμο της αφασίας. ΄΄ Έξις δευτέρα φύσις΄΄ δεν λέγανε οι δικοί σας πρόγονοι ; Πραγματικά τον εφαρμόζετε τέλεια το νόμο μου αυτό και σας ευχαριστώ γιαυτό (σας πειράζω). Βλέπω μια κοινωνία που φοβάται να αλλάξει .Φοβάται το καινούργιο και παραμένει αδρανής μετρώντας μόνο τις επιπτώσεις .Διατηρεί στην εξουσία τους ίδιους και τους ίδιους και η ιστορία γράφεται χωρίς αυτήν και εις βάρος της. Και βλέπω πως σας παραπλανούν τα συνθήματα των πολιτικών σας για αλλαγή μέχρι να εκλεγούν. Μετά φυσικά δεν επιδιώκουν άλλη αλλαγή αλλά την αδράνεια που μεταφράζεται με τη διατήρησή τους στην εξουσία. Βλέπω την αδράνεια όταν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι με τους πετσοκομμένους μισθούς συνεχίζουν να εκλέγουν αυτούς που τους έφεραν εδώ. Βλέπω αδράνεια στους ηλικιωμένους με την ολίγη από σύνταξη να ψηφίζουν παραδοσιακά και να λένε ΄΄ αυτούς ξέρουμε αυτούς εμπιστευόμαστε ΄΄. Βλέπω τους περισσότερους να είναι σε αδράνεια μπροστά σε μια οθόνη και να κάνουν αντίσταση δωματίου. Βλέπω αδράνεια όταν πολλοί θέλουν μόνο βόλεμα με μία θεσούλα και ξεχνάνε τα όνειρα που είχανε κάποτε. Βλέπω αδράνεια όταν υπακούετε τις εντολές των ξένων ηγεμονίσκων και δεν έχετε καμία αντίδραση ενώ είναι φανερό ότι ,σύντομα, ίσως είναι πολύ αργά και ξανακούσετε ότι ΄΄ η Πόλις εάλω ΄΄. Γιατί πρέπει ,κάθε φορά, πρώτα να γίνεστε στάχτη για να ξαναγεννιέστε ως Έλληνες ; Και αναρωτιέμαι τι έχετε να χάσετε αφού δεν σας έχουν μείνει πολλά. Και από ότι έχω καταλάβει μένετε αδρανείς στη προσπάθειά σας να επιβιώσετε και να τη βγάλετε καθαρή (φοβούμενοι τα χειρότερα ).

Σαν να μένετε ακίνητοι κάτω από υπόστεγο μέχρι να περάσει η μπόρα. Όμως μήπως είναι καλύτερα να βραχείτε λίγο παρά να σας πέσει το υπόστεγο στο κεφάλι ,αφού δεν φαίνεται να αντέχει μιας και η μπόρα όσο πάει και δυναμώνει ; Ένα έχω να σας πω : ότι δεν αλλάζει πεθαίνει γιατί ΄΄ τα πάντα ρει ΄΄.
Ο 2ος μου νόμος λοιπόν λέγεται ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ : Ένα σώμα αλλάζει τη κίνησή του αν του ασκηθεί κάποια δύναμη.

Σήμερα στην Ελλάδα θα τον ονόμαζα νόμο της αλλαγής, νόμο της δράσης και νόμο της τόλμης .Πραγματικά η αλλαγή θέλει δύναμη ,θέλει τόλμη, θέλει κότσια .Και αν δεν ξέρετε από που να αντλήσετε αυτή τη δύναμη σας λέω να κάνετε το εξής πείραμα οπτικής : σταθείτε απέναντι από το καθρέφτη σας ,σηκώστε περήφανα το κεφάλι και κοιταχτείτε έντονα , μην πάρετε το βλέμμα και τότε………….. αναγνωρίστε ξανά τον εαυτό σας με τη μορφή του Πλάτωνα ,του Αριστοτέλη ,του Σωκράτη ,του Ευριπίδη ,του Φειδία, του Λεωνίδα, του Ομήρου , του Μεγαλέξανδρου ,του Ρήγα Φεραίου ,του Καραϊσκάκη ,του Μακρυγιάννη ,του Σολωμού ,του Ρίτσου ,του Ελύτη, του Καζαντζάκη ,του Λαμπράκη, του Μπελογιάννη, του Χατζιδάκι ,του Θεοδωράκη, του Γκάτσου ,του Ξαρχάκου, του Τσαρούχη, της Παπαγιαννοπούλου , του Τσιτσάνη ,του Μητρόπουλου , της Παξινού ,της Λαμπέτη ,της Μελίνας, της Κάλλας ………… Και όταν χορτάσει η ψυχή σας στρέψτε το βλέμμα και κοιτάξτε τα παιδιά σας .Το παρελθόν σας και το μέλλον σας και εσείς ανάμεσα σαν κρίκος να τα ενώνεται . «Στη χώρα των ηρώων γεννήθηκα και εγώ ,βαριά πολύ βαριά η κληρονομιά μου».
 Και πραγματικά απορώ με εσάς τους Έλληνες που κάποτε με τη δράση σας αλλάξατε την όψη του κόσμου ολάκερου ,τώρα, να παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις και να μην τις καθορίζετε .Έχετε καταλάβει τι ευλογία και κατάρα κουβαλάτε ; Ξεχάσατε ότι από τους προγόνους σας ξεκίνησαν όλα :τα μαθηματικά ,η χημεία, η φυσική, η ιατρική , το θέατρο , η δικαιοσύνη ,η δημοκρατία ,η πολιτική ,η φιλοσοφία, η λογοτεχνία .Τι να πούμε για εκείνη τη γλώσσα σας που χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς και έχει δανείσει και όλες τις άλλες γλώσσες του κόσμου και που μέχρι και εγώ τη μίλαγα και την έγραφα. Έλληνες ξεχάσατε αλήθεια ποιοι είστε ή η οπισθοχώρηση ,είναι απλά, για να πάρετε φόρα; Καλού κακού να σας θυμίσω: το «μολών λαβέ» έγινε «ελευθερία ή θάνατος» και μετά «όχι» και «αέρα »και μετά «ψωμί παιδεία ελευθερία» και τώρα            (Αρνούμαι να βάλω τελεία )                                                                                                                                                       Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμφορά για ένα λαό από το να του πέσει από τα χέρια η σκυτάλη της ιστορίας του. Εσείς ,ας πούμε, χρειαστήκατε κάποτε 400 χρόνια μέχρι να τη ξανασηκώσετε. Για άλλους λαούς η ιστορία τους σταμάτησε για πάντα. «Τίποτε απ' ότι έχει συμβεί δεν πρέπει να χαθεί από την ιστορία»( Μπένγιαμιν ) . Να τη λέτε την ιστορία ,να μη χαθεί…..

Ο 3ος μου νόμος λοιπόν λέγεται ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ : Όταν ένα σώμα ασκεί δύναμη (δράση) σε ένα άλλο σώμα τότε δέχεται ίση δύναμη (αντίδραση) από αυτό.

Σήμερα στην Ελλάδα θα τον ονόμαζα ως νόμο της αντίδρασης του συστήματος σε κάθε απόπειρα αλλαγής .Να σας δώσω μερικά παραδείγματα. Απέναντι στο προοδευτισμό το σύστημα αντιδρά με μεγαλύτερο συντηρητισμό. Απέναντι στην ειρηνική επανάσταση με καταστολή, απέναντι στη δημοκρατία με φασισμό, απέναντι στη διαμαρτυρία ,τη διαδήλωση και την απεργία με επιστράτευση ,επίταξη και αστυνομοκρατία, απέναντι στην ισότητα με το κεφάλαιο , απέναντι στον ελεύθερο λόγο με λογοκρισία , απέναντι στο όνειρο με βολική μιζέρια , απέναντι στο ανατρεπτικό χιούμορ με γελοία σοβαροφάνεια ,απέναντι στη Παιδεία με την στοχευόμενη εκπαίδευση της αγοράς , απέναντι στη φαντασία με τετράγωνη λογική , απέναντι στο πατριωτισμό με εθνικισμό , απέναντι στην ελεύθερη βούληση με εκφοβισμό και εξαγορά , απέναντι στα θέλω με τα πρέπει ,απέναντι στην ευαισθησία με κυνισμό, απέναντι στην αληθινή και άμεση επικοινωνία με τα ΜΜΕ, απέναντι στο κοινωνικό κράτος με ιδιωτικοποίηση, απέναντι στην ανεξαρτησία με παγκοσμιοποίηση . Καταλαβαίνω Έλληνες ότι φοβάστε να αλλάξετε τα πράγματα γιατί το σύστημα αντιδρά ,σας τρομάζει ,και σας κάνει να οπισθοχωρείτε.
Ακούστε όμως ένα μυστικό του 3ου μου νόμου: ναι μεν η αντίδραση και η δράση είναι ίσες μεταξύ τους όμως το αποτέλεσμα τους δεν είναι το ίδιο. Το τι αποτέλεσμα έχουν εξαρτάται από τη μάζα του σώματος που τις δέχεται. Ένας γίγαντας και ένας νάνος που σπρώχνονται ασκούν ίση δύναμη ο ένας στον άλλο, αλλά ο χαμένος είναι πάντα ο νάνος. Τι θέλω να πω λοιπόν; Ότι η αντίδραση παρά το μεγάλο της μέγεθος θα φαίνεται μικρή πάνω σε μια μεγάλη μάζα .Είναι σαν να μοιράζεται σε πολύ μικρά κομμάτια. Οπότε εάν φοβάστε μεγάλη αντίδραση πρέπει να έχετε και μεγάλη μάζα για να μοιράσετε τις επιπτώσεις. Ενωθείτε λοιπόν .Είστε οι πολλοί .Είστε ο λαός αλλά μέχρι τώρα είστε κατακερματισμένος Δώστε το πραγματικό νόημα σε αυτό που εσείς εφεύρατε : τη δημοκρατία. Την επόμενη φορά που θα ψηφίσετε κάντε το με τη καρδιά σας , λεβέντικα και χωρίς φόβο. Αφήστε στην άκρη τους εγωισμούς και τα μικροσυμφέροντα σας και γίνετε ένα. Αντισταθείτε στο κοινωνικό αυτοματισμό που χρησιμοποιεί το σύστημα για να σας κάνει μικρές μάζες , αδύναμες .Στο κάτω κάτω αυτό που θέλουμε είναι να ζούμε καλά .Πειράζει εάν συμβεί για όλους;. Θα αφήσετε μερικές οικογένειες πολιτικών , μεγαλοεργολάβων ,τραπεζιτών και καναλαρχών να σας ισοπεδώσουν για να μην χάσουν τα κεκτημένα τους ; Και θα αρκείστε στην ελεημοσύνη που θα σας δείχνουν δίνοντας σας ψίχουλα ως μερίδιο από τα κλοπιμαία; Είναι η ώρα που πρέπει Έλληνες να πάρετε θέση στο ερώτημα : Θέλετε να υπάρξει πραγματική αλλαγή (που μπορεί και να σας ζορίσει και να σας ξεβολέψει λίγο) ή όχι ; Μην ξεχνάτε ότι έχετε όλοι πλέον κάτι κοινό : την αγανάκτηση. Δεν ξέρετε τι δύναμη έχει η αγανάκτηση. Ενωθείτε και στρέψτε την εκεί που πρέπει (όχι πάνω σας) και αλλάξτε τα όλα. Και μείνετε θυμωμένοι ,όχι λυπημένοι. ΄΄ Φωνή λαού, οργή Θεού ΄΄ .


Ο 1oς , ο 2oς και ο 3ος νόμος σε μια φράση : Έλληνες, η αλλαγή θέλει δύναμη για να ξεφύγετε από την αδράνεια και να νικήσετε την αντίδραση.

 
Τώρα αν με ρωτήστε να σας πω από ποιόν να φοβάστε τη μεγαλύτερη αντίδραση εάν αποφασίσετε να αλλάξετε νομίζω την απάντηση τη ξέρετε ήδη :από εσάς τους ίδιους .Αυτό το σπάνιο κράμα να είστε δημιουργοί και αυτοκαταστροφικοί ταυτόχρονα , αυτή η μεταμόρφωση του ραγιά σε επαναστάτη και ήρωα είναι και αυτό που με γοητεύει σε εσάς. Και από πού να αντλήσετε δύναμη όταν τα δυο συστατικά σας είναι σε αιώνια κόντρα και επικαλύπτει διαρκώς το ένα το άλλο ; θα σας έλεγα να προτιμήσετε τον ελληνικό τρόπο που είναι δοκιμασμένος στους αιώνες : όταν σηκώνετε αργά και νωχελικά το βλέμμα, αντικρίζετε τον γαλανό ουρανό σας και ξαφνικά όλα αλλάζουν ̇ ψελλίζετε ανάμεσα στα δόντια ένα ΄΄ γαμώτο ΄΄, ορθώνετε παράστημα, παίρνετε ανάσα βαθειά και φωνάζετε: ΄΄ Ώπααα !! ΄΄

Δημήτρης Τσιριγώτης .Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου