Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η διδασκαλία είδος υπό εξαφάνιση

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021. Η Λυδία έχει μεγάλη αγωνία για τη σημερινή μέρα. Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμόσει στην πράξη τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης στο σχολείο της. Την προηγούμενη μέρα φρόντισε να στείλει μέσω της πλατφόρμας e-me υλικό στους μαθητές της για να προετοιμαστούν μόνοι τους. Μετά από μεγάλη έρευνα κατέληξε να τους στείλει το link με ένα βίντεο που βρήκε στο youtube με το μάθημα της επόμενης μέρας που ήταν ο 1ος Νόμος του Νεύτωνα.

 Η Λυδία είναι υπέρμαχος των νεωτεριστικών και πρωτοποριακών μεθόδων διδασκαλίας. Μέχρι σήμερα εφάρμοζε τις πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας για τις οποίες μάλιστα διαπίστωνε στην πράξη την αποτελεσματικότητά τους. Ξεκίναγε το μάθημα φυσικής με την αναζήτηση των προϊδεάζουσων (εναλλακτικών) απόψεων των μαθητών για το επόμενο μάθημα, μετά προχωρούσε στην διαδικασία όπου οι μαθητές έρχονταν σε γνωστική σύγκρουση ώστε να απορρίψουν μόνοι τους τις λανθασμένες αυτές προ- υπάρχουσες απόψεις και μετά με ερωτήσεις της μαιευτικής μεθόδου ή με πείραμα γινόταν η οικοδόμηση της νέας γνώσης από τους μαθητές με τη δική της καθοδήγηση. Φυσικά όλα αυτά συνοδεύονταν από ερωτήσεις κριτικής σκέψης, ασκήσεις και προβλήματα που αποσκοπούσαν στην εμβάθυνση και στην εμπέδωση της νέας ύλης και όχι στην παπαγαλία και στην στείρα μεθοδολογία.

Σήμερα λοιπόν έρχονται και της λένε να ξεχάσει αυτά που ήξερε και να εφαρμόσει τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ  ή  ΕΔΩ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου