Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΠΩΣ ΜΟΥ ΤΗ ΣΠΑΝΕ ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ


(Με αφορμή τη δήλωση του Αντώνη Κανάκη για το δημοψήφισμα)

Και εκεί που έχεις πάρει φωτιά ,εκεί που ξεχειλίζει το συναίσθημά σου και η οργή σου, έρχεται εκείνος ο κυανόκρανος φίλος σου με την ενωτική και υπεράνω διάθεση και το πετάει : «να είμαστε όλοι ενωμένοι» , «όχι στο διχασμό» , «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε», «να έχουμε ομόνοια» , «το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ψεύτικο». Και εσύ μένεις μαλ…. Ξενερώνεις με τη μία .Και τι να του πεις ,έτσι που το θέτει το θέμα ;
Ξέρετε τι με ενοχλεί πιο πολύ σε μια τέτοια στάση; Όχι ότι δεν παίρνει κάποιος σαφή θέση με το αντίστοιχο κόστος ,ότι διαλέγει να είναι « και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», ότι η ουδετερότητα ενώ κατά βάθος ευνοεί μια από τις δύο θέσεις αυτό γίνεται χωρίς καμία απολύτως έκθεση .
Αυτό που μου τη σπάει περισσότερο είναι ότι ενώ εσύ έχεις πέσει στα πατώματα και φαίνεσαι ότι σε έχουν κυριεύσει τα θηριώδη και βαρβαρικά πάθη σου, αυτός επιλέγει να στη βγει με ανωτερότητα και πολιτισμό. Εγώ λοιπόν την επόμενη φορά που κάποιος θα με κάνει να νιώσω πρωτόγονος μην νομίζετε ότι θα προσπαθήσω να τον διαψεύσω. Το αντίθετο. Θα βγάλω τη βαθύτερη βαρβαρική κραυγή μου και θα του ξυπνήσω όλους τους βασικούς αρχέγονους φόβους του. Εκεί να δω τον πολιτισμό του.(Δημήτρης Τσιριγώτης)
"Οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητά τους, σε εποχές ηθικής κρίσης" (Θεία Κωμωδία του Δάντη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου