Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Tips διδασκαλίας για νέους (και όχι μόνο) εκπαιδευτικούς

Και να που ήρθε η ώρα να διοριστείς. Καθηγητής, δάσκαλος! Μόνιμος ή αναπληρωτής. Επιτέλους τα κατάφερες. Περίμενες καρτερικά για χρόνια. Πάλευες. Μάζευες προσόντα, έκανες διάφορες δουλειές. Νιώθεις ότι ανταμείφθηκες για τον κόπο σου. Τα δύσκολα, σκέφτεσαι, πέρασαν. Μπορείς να βάλεις πια τη ζωή σου σε μία τάξη. Και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε μία αίθουσα διδασκαλίας. Στην αρχή δε φοβάσαι. Έχεις διαβάσει τόσα για την αποτελεσματική διδασκαλία. Θεωρείσαι ειδικός πια. Πιθανόν να έχεις και μία εμπειρία από ιδιαίτερα μαθήματα ή από φροντιστήρια. Το πρώτο μάθημα, της γνωριμίας που λένε, πάει καλά. Ουφ, τσάμπα ανησυχούσες. Έχεις πειστεί ότι είσαι γεννημένος για αυτή τη δουλειά.

Τρεις βδομάδες μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως. Η εικόνα των τμημάτων σου σε απογοητεύει: οι μαθητές σου είναι απείθαρχοι, δεν συγκεντρώνονται, αδιαφορούν για το μάθημα. Έχεις αρχίσει να έχεις αμφιβολίες. Αναρωτιέσαι μήπως τελικά δεν κάνεις για αυτή τη δουλειά. Θα ρώταγες τους παλαιότερους συναδέλφους αλλά δεν το κάνεις γιατί τρέμεις την απάντηση: «Εγώ στο Β4 δεν έχω κανένα πρόβλημα». Θα ρώταγες το Διευθυντή ή το σύμβουλο αλλά αυτός τώρα θα σε αξιολογήσει και θα πας εσύ μόνος σου να του πεις πως δεν τα καταφέρνεις; Σκέτη αυτοκτονία, σκέφτεσαι. Αποφασίζεις να κάνεις υπομονή, να το παλέψεις μόνο σου και κάποια στιγμή θα φτιάξει. Μετά από κάποιο καιρό θα έχεις μάθει και εσύ όλα τα κόλπα.

Επειδή όμως νέε συνάδελφε ο δρόμος της υπομονής είναι πολύ ανηφορικός-σου μιλάω εκ πείρας- σκέφτομαι να μοιραστώ μαζί σου κάποια πράγματα που ανακαλύψαμε εγώ και κάποιοι συνάδελφοί μου αναβαίνοντας την δική μας ανηφόρα, ευελπιστώντας πως κάποια από αυτά ίσως σού ελαττώσουν κάπως την κλίση της δικής σου. Νέε συνάδελφε καλώς ήρθες !!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ  ή  ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου