Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Μας χρώσταγαν το γάιδαρο, μας πήραν και το βόδι, κ. Μπαλτά

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ 1 ο υπουργός Παιδείας κύριος Μπαλτάς δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όλοι πρέπει να βάλουμε τον όβολο μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μια ή δυο ώρες παραπάνω ως συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης νομίζω ότι θα το δεχθεί. Ο καθένας οφείλει να συμβάλει με τον τρόπο του για να ξεπεραστεί η κρίση». Ουσιαστικά φαίνεται καθαρά ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κύριος Κουράκης είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν δηλώσει : «Δεν μπορεί να στήσεις κανένα καλό σχολείο αν δε στηρίξεις τον εκπαιδευτικό, τον εργαζόμενο στο χώρο της παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου εμείς λέμε πάρα πολύ καθαρά ότι θα επαναφέρουμε το ωράριο».Εκεί λοιπόν που εμείς οι εκπαιδευτικοί θα περιμέναμε σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ,ο υπουργός σκέφτεται σοβαρά να απαιτήσει από εμάς νέες θυσίες. Δηλαδή όπως λέει ο λαός μας «μας χρώσταγαν το γάιδαρο, μας πήραν και το βόδι».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ   ΕΔΩ  ή   ΕΔΩ  ή  ΕΔΩ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Από το «είναι αλήθεια, το είπαν στις ειδήσεις» στο «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι»

«Tittytainment» από το «titty» (στήθος)και «entertainment» (διασκέδαση)  
   
Η λέξη «Tittytainment» είναι σύνθετη και βγαίνει από τις λέξεις «Titty»  (γυναικείο στήθος) και  «entertainment» (ψυχαγωγία- διασκέδαση). Το «Tittytainment» είναι ένα μίγμα φτηνής, αποχαυνωτικής διασκέδασης και επαρκούς διατροφής που έχει σκοπό να εμποδίζει τις μάζες να σκέφτονται. Σαν ένα μωρό που θηλάζει από το στήθος της μητέρας του και μετά ευχαριστημένο και σχεδόν ναρκωμένο κοιμάται. Προσφέρεται αφειδώς λοιπόν στον κόσμο διασκέδαση χαμηλού επιπέδου κυρίως από την τηλεόραση όπως reality show, talk show, κουτσομπολίστικες εκπομπές, πολιτικές συζητήσεις, στημένες ειδήσεις, λαμπερά show, σαπουνόπερες, talent show, μη ποιοτικές ταινίες κ.α. σε συνδυασμό με ένα είδος, χαμηλής μεν ποιότητας αλλά επαρκούς ποσότητας, διατροφή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ή ΕΔΩ


Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΕΙΔΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΦΟΒΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ

(Δημήτρης Τσιριγώτης)

Χθες το βράδυ ,στη συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ στο Σύνταγμα, παρατηρούσα τον κόσμο και δεν μπορούσα να εξηγήσω τη χαρά του. Θα περίμενε κανείς να δει πρόσωπα τρομαγμένα ,σκυθρωπά ,κλεισμένα στο καβούκι τους. Όμως οι άνθρωποι ήταν όλοι γελαστοί , άφοβοι και υπήρχε διάχυτη μια αίσθηση ότι όλοι γνωρίζονται από κάπου ,ότι είναι μια αγκαλιά .Είναι αυτή η μαγική αίσθηση του να νιώθεις Λαός. Λαός που του δίνεται αυτό το μικρό πρώτο βήμα - δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του. Αυτό φοβούνται τελικά ,ότι μπορεί ένας Λαός να αποφασίζει ίδιος για την τύχη του. Αναρωτιέμαι πως μπορεί ένα τέτοιο δημοκρατικό μοίρασμα ευθύνης και δικαιώματος στη λήψη μιας καθοριστικής απόφασης για το μέλλον μας, όπως ένα δημοψήφισμα, να λαμβάνεται ως πραξικοπηματική ενέργεια .Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν ήταν και τόσο σαφές ή ότι μπορεί ο καθένας να του δώσει όποια ερμηνεία θέλει , ο περισσότερος κόσμος έχει σηκώσει το ανάστημά του με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αυτή καθ ’αυτή ως μια πράξη άμεσης συμμετοχής. Κακά τα ψέματα είναι σημαντικό να ρωτάνε τη γνώμη σου και να σου λένε ότι αυτό που θα απαντήσεις αν πλειοψηφήσει θα εφαρμοστεί και από πάνω.


Και δεν υπάρχει κανένας διχασμός με εκείνο τον απλό κόσμο που επιλέγει να ψηφίσει ΝΑΙ είτε γιατί φοβάται είτε γιατί αδυνατεί να διακρίνει τι διακυβεύεται αυτές τις μέρες .Υπάρχει απλά ένα «γιατί» ; Διχασμός όμως υπάρχει και υπήρχε και από πριν με όλους αυτούς που το κάνουν για να εξυπηρετήσουν τα άνομα συμφέροντά τους. Και για το διχασμό αυτόν δεν φταίει η διενέργεια δημοψηφίσματος αλλά η δική τους απάνθρωπη και άπληστη στάση απέναντι στο Λαό.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει ο απλός κόσμος που σκέφτεται να πει ΝΑΙ να αναρωτηθεί το προφανές και απλό: αν τα δικά του συμφέροντα συμβαδίζουν με τα συμφέροντα όλων εκείνων που τόσα χρόνια του έχουν πιει το αίμα. Είναι ψευδεπίγραφο το «ΝΑΙ στην Ευρώπη» . Στην πραγματικότητα είναι ΝΑΙ στους ολιγάρχες και στα τσιράκια τους ,στα συμφέροντα και τους δοσίλογους αυτής της χώρας.

*Φωτογραφία κλεμμένη από John Karteros

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΠΩΣ ΜΟΥ ΤΗ ΣΠΑΝΕ ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ


(Με αφορμή τη δήλωση του Αντώνη Κανάκη για το δημοψήφισμα)

Και εκεί που έχεις πάρει φωτιά ,εκεί που ξεχειλίζει το συναίσθημά σου και η οργή σου, έρχεται εκείνος ο κυανόκρανος φίλος σου με την ενωτική και υπεράνω διάθεση και το πετάει : «να είμαστε όλοι ενωμένοι» , «όχι στο διχασμό» , «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε», «να έχουμε ομόνοια» , «το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ψεύτικο». Και εσύ μένεις μαλ…. Ξενερώνεις με τη μία .Και τι να του πεις ,έτσι που το θέτει το θέμα ;
Ξέρετε τι με ενοχλεί πιο πολύ σε μια τέτοια στάση; Όχι ότι δεν παίρνει κάποιος σαφή θέση με το αντίστοιχο κόστος ,ότι διαλέγει να είναι « και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», ότι η ουδετερότητα ενώ κατά βάθος ευνοεί μια από τις δύο θέσεις αυτό γίνεται χωρίς καμία απολύτως έκθεση .
Αυτό που μου τη σπάει περισσότερο είναι ότι ενώ εσύ έχεις πέσει στα πατώματα και φαίνεσαι ότι σε έχουν κυριεύσει τα θηριώδη και βαρβαρικά πάθη σου, αυτός επιλέγει να στη βγει με ανωτερότητα και πολιτισμό. Εγώ λοιπόν την επόμενη φορά που κάποιος θα με κάνει να νιώσω πρωτόγονος μην νομίζετε ότι θα προσπαθήσω να τον διαψεύσω. Το αντίθετο. Θα βγάλω τη βαθύτερη βαρβαρική κραυγή μου και θα του ξυπνήσω όλους τους βασικούς αρχέγονους φόβους του. Εκεί να δω τον πολιτισμό του.(Δημήτρης Τσιριγώτης)
"Οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητά τους, σε εποχές ηθικής κρίσης" (Θεία Κωμωδία του Δάντη).

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΜΠΕ ΣΕ ΟΛΑ

Αναρωτιέμαι τις τελευταίες μέρες ποιο είναι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος; Είμαι πεπεισμένος ότι σίγουρα δεν είναι το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τα μέτρα που προτείνουν οι θεσμοί. Ποιο είναι λοιπόν αυτό το καθοριστικό κλικ που γίνεται στο μυαλό μας και που μας κάνει να διαλέξουμε ένα ΟΧΙ ή ένα ΝΑΙ;

Σίγουρα από τους διαπλεκόμενους με το σύστημα, από τους έχοντες ,από αυτούς που σηκώνουν ψηλά τη σημαία της ενότητας αλλά που όταν τους μιλάς για ισότητα σηκώνουν τα χέρια ψηλά, από αυτούς που χρωστάνε χάρες σε πολιτικούς και τους βαθιά συντηρητικούς και φοβισμένους δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από το ΝΑΙ . Αυτοί όμως δεν είναι τόσο πολλοί. Θα περίμενε κανείς ότι το ποσοστό του ΝΑΙ θα ήταν ιδιαίτερο χαμηλό. Και όμως δεν είναι. Προφανώς λοιπόν υπάρχει πολύς κόσμος που είναι έτοιμος να ψηφίσει ΝΑΙ για εντελώς υποκειμενικούς λόγους.

Θα περίμενε κανείς ότι ο κόσμος που έχει πληγεί από την κρίση ,που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα ,που είναι άνεργος ,που ζει με δανεικά ή με τις συντάξεις των παππούδων ,που δεν έχει τίποτα ή έχει πολύ λίγα να χάσει ότι θα έριχνε ένα τεράστιο ΟΧΙ στην κάλπη που θα εξέφραζε την αποδοκιμασία του και σε όλους αυτούς που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Και όμως. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΑΙ. Ο λόγος που προβάλουν οι ίδιοι είναι ότι η πείνα έχει πολλές διαβαθμίσεις. Ναι μεν σου λένε έτσι όπως είναι τα πράγματα ουσιαστικά επιβιώνουν ,δεν ζούνε, αλλά υπάρχει πάντα και το χειρότερο. Τους αρκεί ένα πιάτο φαί και η ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί αύριο να αλλάξουν. Τι εκφράζουν όμως κατά βάθος αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι; Δυστυχώς έχουν αναπτύξει την ψυχολογία του ελεήμονα ,του ανθρωπάκου και τελικά του δούλου που εξαρτά τόσο πολύ επιβίωσή του από την ευημερία των αφεντικών του που τελικά ταυτίζει το συμφέρον του με το συμφέρον των αφεντικών του. Κάποιες πολιτικές ιδεολογίες θεωρούν ότι η φτώχεια του λαού είναι μόνη αιτία που μπορεί να τον κάνει να επαναστατήσει. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Η φτώχεια πολλές φορές διαμορφώνει συντηρητική διάθεση και όχι επαναστατική. Δυστυχώς ο καπιταλισμός είναι πολύ καλά διαβασμένος. Οι λαϊκές μάζες δυσκολεύονται να ανατρέψουν το κεφάλαιο γιατί φοβούνται μην και οι ίδιες καταστραφούν. Κατά την γνώμη μου υπάρχει μόνο μια αξία που μπορεί να ξυπνήσει το λαό και να τον κάνει επαναστατήσει , η πραγματική παιδεία.

Υ.Γ Θα τολμήσω να αναδιατυπώσω το ερώτημα του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου:

Όσοι είναι υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης στη χώρα μας ψηφίζουν ΝΑΙ

Όσοι θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα μας ψηφίζουν ΟΧΙ

(Του Δημήτρη Τσιριγώτη)

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Γιατί οι star ψηφίζουν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα;

Σίγουρα η ελευθερία της γνώμης είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας .Όμως προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση η μαζική και ξαφνική δημόσια έκφραση των λαμπερών προσώπων του star system( των λεγόμενων και ως star ή celebrities) υπέρ του ΝΑΙ στις προτάσεις των θεσμών που αφορούν το προσεχές δημοψήφισμα. Είναι τόσο μαζική αυτή η δημόσια στήριξή τους που μοιάζει να είναι κάτι σαν ενορχηστρωμένη καμπάνια .Και είναι κυρίως από αυτούς που απέφευγαν τόσα χρόνια να εκτεθούν πολιτικά. Ελάχιστες φορές τους έχουμε δει να πάρουν δημόσια θέση για τα τόσα δεινά που έχει τραβήξει αυτός εδώ ο τόπος  τα τελευταία 5-6 χρόνια.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΕΔΩ